Mättat fett

Hur påverkar näringsämnet kroppen?

Mättat fett är den enklaste typen av fett och kännetecknas av att kolkedjan enbart hålls samman av enkelbindningar. Halten mättat fett kan uppskattas med hjälp av hårdheten. Njurarna behöver mättat fett för att dess celler ska kunna kommunicera med varandra. Hjärnan består till största delen utav fett och hälften utav fettet består av mättade fetter som har viktiga funktioner.

De finns två nyttiga mättade fetter: SCT ( Short chain triglycerides) och MCT ( Medium chain triglycerides) 

MCT och SCT finns medstadels i kokos- och palmkärnolja. Kokosmjölk och feta mejeriprodukter får sin goda smak av SCT och MCT. Kroppen använder SCT och MCT som energikälla. De lagras inte i fettcellerna.

Överdosering:

Ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Detta pågrund av att mängden blodfetter stiger. 

Ökar risken för typ 2 diabetes. Cellmembranet påverkas så att insulinet inte fungerar som det ska.

Övervikt. Eftersom mättat fett är stabilt lagras det lätt i kroppsfettet.

Negativt för hjärnan

Öka risken för vissa cancerformer.

Vanligaste mättade fettkällorna: img-0832.jpg

Mjölkfett – Smörsyra, Kapronsyra

Kokosfett – Kaprylsyra, Kaprinsyra

Palmkärnsolja – Laurinsyra

Animaliska fetter - Palmitinsyra

Kakaosmör - Stearinsyra

Jordnötsolja – Arakidinsyra, Behensyra 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.